About Me

Foto Saya
~Salam pada semua pembaca blog ini.Terima kasih kerana sudi menjengah blog saya yang baru nak bertapak ni.Saya hanyalah seorang wanita biasa,yang telah berkahwin dengan seorang lelaki yang sangat mencintai saya seadanya.Saya harap,apa pun yang kawan2 akan @ telah baca dalam blog ni,tak kan menyinggung perasaan mana-mana pihak.Blog ini sekadar mengisi masa terluang & ingin berkongsi segala apa jua mengenai kehidupan saya sekeluarga...

Jumaat, 29 Mac 2013

Resepi Cream Puff Kastard Berkrim

Assalammualaikum..dan selamat malam pada semua..ni versi entry zaman tok kadok~~
Malam ni ayu nk kongsi resepi cream puff  dan inti kastard olahan sendiri yang pasti umphh..( hihii syok sendiri lak )..tanpa membuang masa meh sini ...


Cream Puff Kastard Berkrim

Bahan-bahan :

1/2 cawan @ 65 g tepung gandum
1/2 cawan gula ( granulated sugar )
1/4 cawan @ 4 sudu makan @ 57 g butter( buttercup / majerin) mane-mane pun bole..
1/2 cawan @ 120 ml air
2 biji telur

Cara-cara :

satu kan air dan butter didalam periuk dan tenggek kan di atas api..
sementara menunggu butter larut, didalam bekas lain satukan tepung dan gula.
setelah butter larut,tutup api..terus masukkan campuran tepung dan gula tadi ,dan kacau sebati, hidupkan api semula kecil sahaja dan teruskan kacau adunan tadi hingga menjadi doh yang lembut.tutp api dan sejukkan sebentar..
setelah itu masukkan telur dan kacau hingga betul2 sebati,,kene kontrol telur kerana kita tak nak adunan menjadi terlalu lembik..

setelah adunan tersedia..masukkan ke dalam piping bag dan guna kan nozzel kesukaan anda,,dan paipkan jangan besar kerana puff ini akan naik dan gebu..
bakar pada suhu 200 darjah celcius 15min pertama,,selepas 15min berlalu turunkan suhu pada 170 darjah celcius dan masakkan lagi selama 19min.

bile juga menggunakan kertas minyak untuk alas puff@ bakar di dulang pembakar dengan meletak sedikit tepung di ats nya

krim kastard yang telah siap..


Resepi Kastard Berkrim :

2 cawan susu cair
1/2 cawan gula
5 biji kuning telur (gred A) 
3 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar butter
1 1/2 vanilla esen

Jom Buat;


1. Panaskan susu cair atas api sehingga mendidih.



2. Pukul kuning telur dgn whisk dalam bekas lain.

3. Masukkan gula dan kacau lagii..







4. Masukkan tepung jangung .. kacau dan kacau lagi sampai sebati.

5. Masukkan susu cair yg suam td tu ke bancuhan telur tadi.
kacau sebati sambil letak atas api..


6. lepas tu masuk pula butter dan esen vanilla..kacau hingga pekat..jangan sampai hangit lak ye..api kecil jerr..

7. taraa..siap suda krim kastard,,letak plastik untuk mengelakkan kastard beku..
selamat mencuba...
















ini lah hasil nye....selamat mencube~~~~



thanks..come again~

Rabu, 20 Mac 2013

Jom buat Kek Russian Black and White

Sekarang memang tengah hangat kek ni...
org kate kek kontroversi..yeke??eerm..ntah la..ni org la kate..

tapi hari ni nk share step yg sy buat sendiri dengan hasil tunjuk ajar step dari kak siti..komen sy tentang kek ni..memang marvelous....wahh gituu..betul sy x tipu..sgt dilicous tau,,kek ni mnggunakan  cream cheese mocha tau,dengan ganache yg sgt awesome...

Saya sembang byk xgune kan..so cube le try,,,do it yourself...

Resepi dari : kak Azlita (Masam Manis)


Kek Coklat Lembab

Bahan A
300 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
Satukan semua bahan
Kemudian ayak
Ketepikan

Bahan B
3 biji telur A saiz
400 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
250 ml susu cair
250 ml minyak jagung

Untuk mendapatkan kek yang lebih moist dan lebih lembut, bolehah tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis.


Bahan D
250 ml air panas

Satukan semua bahan B
Pukul hingga putih
Masukkan minyak dan susu cair, jika nak lebih moist boleh tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis
Pukul hingga sebati
Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan spatula.
Tambahkan air panas dan gaul rata
Tuang adunan dalam loyang bulat atau empat persegi ukuran 8 inc yang telah di gris dan di lapik dasar loyang dengan kertas minyak

Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C
Masa pembakaran 1 jam sehingga 1 jam 1/2 bergantung kepada kepanasan ketuhar.
Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna, cucuk tengah kek secara sendeng dengan lidi bersih.
Bila lidi keluar licin, ini bermakna kek telah di bakar sempurna.
Jika tidak tambahkan lagi masa membakar.
Sejukkan kek atas redai setelah masak


Krim Keju Moca

Bahan A
12 gm halal gelatin
60 gm air

Bahan B
400 gm krim keju
2 sudu teh Nescafe segera ~ boleh juga letakkan pes Moca
60 gm gula icing

Bahan C
300 gm Krim Putar bukan tenusu

Mula-mula kita cairkan gelatin dahulu.
Satukan gelatin dalam air
Kemudian cairkan secara kukusan
Untuk kaedah mencairkan gelatin cara dan step by step penyediannya.


Satukan bahan B
Pukul hingga lembut
Campurkan gelatin dan pukul hingga licin
Dalam bekas lain, pukul krim putar bukan tenusu hingga kental
Kaup balik krim putar dalam krim keju hingga bergaul sempurna
Masukkan dalam piping bag dan dinginkan dalam peti ais




Chocolate Ganache

Bahan A
250 ml krim tenusu
40 gm sirap glukos ~ ita lupa nak letak dalam gambar
*sirap glukos ada di jual di kedai jual bahan kek

Bahan B
400 gm coklat masakan gelap
30 gm mentega
1 sudu besar pes hazelnut ~ jika suka

Satukan krim tenusu dan sirap glukos, didihkan sehingga timbul buih-buih kecil di tepi periuk
Coklat masakan gelap di cincang halus
Tuangkan krim panas dalam bekas coklat dan biarkan coklat mencair, gaul rata
Masukkan mentega dan gaul sempurna
Jika inginkan rasa ganache yang lebih enak tambahkan 1 sudu besar pes Hazelnut, jika tiada boleh letakkan Nutella sebagai ganti.
Sejukkan
Masukkan dalam piping bag dan dinginkan dalam peti ais 

Sirap Nescafe

1 sudu besar Nescafe segera
1/4 cawan air suam

Satukan semua bahan dan kacau rata 





























comot ckit...

sekian>>>

~thanks..come again~
tochei..tochei..



Mafla Gaza Murah

Entry tertangguh..
Selamat malam semua..buat apa tu,,harap semua sihat sejahtera..
entry kali ni nak cerita tentang 1 event yg dianjurkan oleh tempat keje en suami..
kami diberi 1 tapak untuk buka kedai..(kedai kerr?) tapi jual pe ek??

kami jual......
^
^
^
^
^


terimalah produk kami..jeng..jeng..jeng..
* mafla gaza Rm 15.00 sahaja.. (fuyooo murah btl nii)
* kopiah gaza afdlin shauki yg sangat terbaik... Rm 35.00 (yg kait tau..homemade mariii)
* keronsang tip top...hahaa
* parfume utk rumah dan juge kereta..brand lupe daa..

Jom layan foto-foto sewaktu kami di sane..>>>>



~model minyak wangiii..kredit ain jasmin~






~thanks..come again~
tochei..tochei..


Isnin, 18 Mac 2013

Red Velvet Cupcake

Hii,,selamat malam..
sy nk share gambar red velvet yg di tempah oleh zanita azwin dari jeram,selangor..




































sekian..


~thanks..come again~
tochei..tochei..



Kitchen Cabinet Merah + Putih


 salam sejahtera...
kite sambung lagi untuk entry seterusnya,..
ok..org kate klu rumah da baru..barang -barang pun mesti nk baru kan..eerm..test tinggi uu..xpe klu mampu kan,, hari ni ayu nk review kitchen cabinet ayu ni yg dibuat pada tahun lepas sebelum kami pindah masuk ke rumah baru,,harus diselesaikan semua..baru bole pindah masukk..klu x susah sy nk membersihkan habuk2 kt perabot la kn..tips terbaik tu..buat dlu apa yg nk ditambah kat umh baru..baru amik kain baju,,periuk belanga pindah klu idak..habiss la..
berhabuk la jwb nyee..


kitchen cabinet ni saya buat dengan company nii..walaupun syarikat dorg ni jauh dgn sy,..dorg tetap bg servis yg terbaiik sekali..
jom tengok upe kabinet saya tuu..


dorg tengah pasang time ni..


yeaa..da siap..!!


meja bar saya memang sy mintak storage..sbb senang ckit nk letak cencawan kan..



setelah setahun ber kung fu di ruang dapur ni...

sebarang pertanyaan bole terus ke Artak Kitchen Design

sekian


~thanks..come again~
tochei..tochei..



Rumah Pertamaku.. Januari 2012

Entry tertangguh da..tapi tetap nk post gak..

jangan mara ek..hihii
assalammualaikum semua...da makan?? sy da kenyang da..urrghh..alhamdullilah..
nk share tetang umah baru saya bersame en husband kite.. 
umah ni da 1 taun 3 bulan da kami duduki..sangat bahagia rupenye berada 
dirumah sendiri kan..hiiiihii..xmo sembang n bebel byk sgt..nk share beberapa
foto rumah kami ni..

Lokasi  : Kuala Selangor, Selangor..
Luas  : 20 x 80
RM 150,000.00 ...alhamdulillah~


dari hadapan

                     
dari dalam bahagian hadapan


dari pandangan kanan


dari site belakang plak
ok sekian..


~thanks..come again~
tochei..tochei..





Meringue Pavlova


As-salam..dan selamat malam semua..
Harap sihat sejahtera disamping keluarga tercinta..
malam ni nk sembang 1 hal..ni kire entry tertangguh..hehehe..saboo je la kn.,,
Kan tgh hot xbpe bulan dulu Pavlova ni..nk la rase,nk try cr buat nye..
tengok la tu..nk tau jd ke tidak meringue nye sampai cmtu skali saya tonggeng kan mangkuk steel tu..hihihii..jadi akhir nye meringue tu..


pastu masukkan dalam piping bag berserta nozzel pilihan hati..dan paip kan ke dulang bakar berlapikkan baking paper..cmni haaa..cun kan...


sebab cun punye pasal pe lg snap la byk-byk dari sudut yg berbeza..hihii..syokk oo.





haha...ni da jatuh kes nk buat main...hihii..syok main paip-paip ni...


pas da abis main kite bakoooo..


canteeek nyee la kan.. ni pavlova saya..cumeell gilerr


nyuumm...nyuum.. 


hahaa..mst korang tertanye-tanye kan mane buah2 nye..mane pagi krim2 nye..
masalah nye..xsempat nk letak bnde tu sume..da licin licau da...
meringue ni sedap nk makan time panas-panas..rangup tau uols..cer ar try..



~thanks..come again~
tochei..tochei..